ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

Chyba
  • Error the gallery with an id of: 489 is not published

11vasil

Od doby zavření škol poskytují mnohé vzdělávací společnosti učitelům a rodinám žáků přístupy k mnohým didaktickým materiálům či se jinak podílejí na zpestření výuky školáků v domácím prostředí. Zajímavý projekt – nazvaný Svět podle Vasila - nabídlo mladším žákům i Besedárium (společnost zaměřená na zábavné edukativní programy). Každý týden byla na webu společnosti vyhlášena jedna soutěžní výzva, jejíž motiv vycházel ze života Vasila Machanina, hrdiny knihy Ze života české společnosti od Josefa Škvoreckého. Z naší školy se dílčích kreativních kol zúčastnily žačky 6. B – Zuzka, Verča a Johanka.

Jejich práce, ačkoliv nepatřily k vítězným, přesto stojí za zmínku! Vzkazy budoucí generaci si můžete přečíst dále a nápadem na stolní hru Verči a jejích sourozenců se můžete inspirovat v galerii.


Jana Hladká


VZKAZ BUDOUCÍ GENERACI
 
Ahojky, je rok 2020.

Já jsem Johanka, je mi 11 let a chodím do VI. B v jednom malém městečku v jedné malinké zemi, která se jmenuje Česká republika. Mám mladšího brášku Matyáše, někdy zlobí, ale někdy je i hodný. Je mu osm a chodí do stejné školy do II. B.

Kdybyste se mě zeptali, co vzkázat do budoucnosti před měsícem, bylo by to jednoduché. Řekla bych vám, abyste si užívali života, chovali se hezky, hodně cestovali, chodili do kina, chodili ven s kamarády, poznávali svět. Teď je to ale jiné, protože celý svět řeší nemoc Koronavirus, kterou má hrozně moc lidí a i se na ni umírá. Zavřely všechny školy, takže se s bráchou musíme učit doma. Naštěstí nám s učením pomáhá maminka. Někdy je to těžké, ale zvládáme to. Nefungují ani restaurace, kadeřnictví, hračkářství a tak. Lidi nosí roušky, aby se nenakazili, vypadáme v nich jak mimozemšťani.

Takže, co bych vám vzkázala nyní? Já vlastně ani nevím. Jsem z toho trochu zmatená. Snad jen, že když vás potká něco podobného, jako teď nás, určitě se nebojte, každá věc někdy skončí. Mějte se rádi a mějte rádi svoji rodinu.

Zdravím vás a taky napište vzkaz do budoucnosti. Johanka

 

VZKAZ BUDOUCÍ GENERACI

Ahoj moje budoucí já!

Chci ti říct vzkaz, který musíš splnit.
• Nesmíš kouřit!
• Splň si svůj sen, který chceš už od malička! (Pozor, je tajný, nikomu ho nesmíš říct!)
• Hlavně prosím tě pracuj!
• Měj jakéhokoliv mazlíčka, který ti bude dělat radost a určitě se ti vyběhá na krásné zahradě
• Neseď někde v paneláku. Měj krásný dům s velkou zahradou plnou různých květin, ovocných stromů. Měj taky malý lesíček, ve kterém bude stín a lavička, na kterou si budeš moci sednout. V malém lese může být taky studánka obklopená mechem a břečťanem. Lesní jahody tam můžeš každoročně sázet. Je toho spousta!
• Na zahradě měj spoustu záhonků a můžeš mít taky nějakou malou fontánu, jezírko nebo dokonce i bazén! Ano, bazén měj taky – vždyť miluješ vodu! Moje budoucí já bude mít taky občas hlad, tak měj skleník se zeleninou. A nezapomeň, že zahrada ti obživne až na jaře a potom zase v zimě bude spát.
• Pěstuj slunečnice a sbírej jejich semínka, která budeš v zimě dávat ptáčkům, aby neměli hlad. Ptáčkům udělej ze dřeva budku, aby tam mohli v zimě spát. A nezapomeň na hezké keře, třeba magnolii – ta je hezká.
• V zahradě si jen tak někdy sedni a dívej se na oblohu a vzpomínej, jaké to bylo v dětství a nikdy nesmíš na nic ani na jednu sekundu zapomenout!

Zuzka

 

PRO VŠECHNY LIDI Z BUDOUCNOSTI

Milí lidé,

když jsem byla malá, tak jsem s tátou jezdila do Itálie v zimě lyžovat. Tenkrát nám večer za pouhé 2 hodiny nasněžili 2 metry sněhu. Když jsme přijeli do Čech, tak jsme alespoň sáňkovali nebo bobovali. Postupem času se ovšem kácí lesy kvůli papíru, domům a různým dalším věcem a země se začala oteplovat. Po dvou letech se ani v Čechách nedalo bobovat. Samo sebou, že v Itálii sníh měli, ale taky jim v Alpách nevydrží věčně. Proto vám píšu tento vzkaz.

Chtěla jsem, abyste věděli, jak sníh vypadá, tak jsem vám přiložila obrázek (pozn. ve fotogalerii) a ještě vám ho popíši. Když svítilo slunce, tak se tak nádherně třpytil, že to vypadalo, jakoby vám tam ležely miliony a miliony diamantů. Když bylo všude bílo a vy jste projížděli tou malebnou zasněženou krajinou, to byl takový nádherný pocit a ani vám v tu chvíli nevadilo, že to zebalo, právě naopak. Protože jste věděli, že večer u filmu s čajem na gauči přikrytý peřinou jen s vaší rodinou, vyvolá ten krásný, hřejivý pocit, za který vám stojí chvíli v té zimě vydržet. Tak přesně takové vám to bylo.

Přeji vám, abyste také zažili takový pocit. Věřím tomu, že sníh spatříte a užijete si stejné
dobrodružství jako já.

Verča

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |