ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

V dnešním příspěvku bychom vám rádi představili dvě skvělé práce na téma charakteristika mé oblíbené postavy. Žáci sedmých ročníků z hodin slohu znají princip psaní tohoto slohového útvaru a dostali tedy za úkol si jej prakticky zopakovat. Vybrali si svou nejoblíbenější postavu (filmovou, nebo knižní, nebo z pc hry atd.) a úkol zněl – napiš v textovém editoru na počítači charakteristiku, která bude mít 3 odstavce, každý odstavec alespoň 3 řádky (byl zadán i typ písma a velikost) a v prvním odstavci se dozvím, proč sis postavu vybral a kdo to je, ve druhém mi ji popíšeš, jak vypadá, a ve třetím si přečtu, jak se ta postava chová, jaké má vlastnosti a jak jedná. To jsou základní kritéria pro postup při psaní charakteristiky osoby.

Sešla se spousta pěkných prací, některé nás ale opravdu výjimečně překvapily svou propracovaností a perfektním provedením bez chyb. Vybíráme dvě nejpovedenější a věříme, že i vás potěší, jak jsou naši žáci tvořiví, šikovní a zdatní spisovatelé!

PCH

 

ZAKLÍNAČ

Geralt z Rivie (napsal Radek P., 7.B)

Vybral jsem si postavu Zaklínače, která mě zaujala. Je ze stejnojmenného románu Zaklínač. Vznikl jako série krátkých fantasy příběhů polského spisovatele Andrzeje Sapkowského vydávaných v polských sci-fi časopisech. Po úspěchu byly napsány další díly ve formě románu. V ČR byla o Zaklínači vydaná kniha koncem roku 2014 a stala se jednou z nejprodávanějších. Román Zaklínač byl také zfilmován. Viděl jsem s tímto hrdinou první řadu osmidílné série. V roce 2021 má Netflix vydat druhou řadu. Na to se už těším. Setkal jsem se s ním i v PC hrách.

Hlavní hrdina je Geralt z Rivie, nazývaný také bílý vlk a Zaklínač. Má celkem vysokou postavu, je mu asi 45 let, ale vypadá mladší. Je to proto, že byl v dětství proměněn pomocí bolestivé magie, mutagenů a jedů v mutanta. Tím získal magické schopnosti a výcvikem pokročilé bojové techniky. V šermu ho málokdo překoná. Má upravený lidský organismus, aby pracoval rychleji a efektivněji. Jeho tělo bylo upravené kvůli budoucímu povolání Zaklínače neboli čaroděje. Díky tomu vidí ve tmě. Jeho zorničky, podobné kočičím, mění velikost podle potřeby. Vlasy má sněhově bílé a dlouhé. Má také svalnaté tělo plné jizev z bojů. Na krku nosí medailonek s vyrytou hlavou vlka. Oblečen bývá podle toho, kolik má právě peněz. Kvůli bezpečnosti si nenechává hotovost, ale kupuje si za vydělané peníze různé obleky. Proto ho můžeme vidět, když se mu daří, ve velmi drahém oblečení, ale i naopak v obyčejném.

Je to nájemný lovec nestvůr. Své nadlidské schopnosti využívá hlavně k boji s různými obludami a magickými tvory, kteří ohrožují lidi. Za to dostává žold. I když je kladný hrdina, tak mezi lidmi Zaklínači nejsou oblíbení. Je to kvůli násilnému způsobu náborů dalších členů, měněných na čaroděje. Lidé nemají rádi magii, kterou používají. Proto se jich štítí a berou je stejně jako ty příšery, které Zaklínači zabíjí. Ale v nouzi je tolerují. Geralt si díky tomu vypěstoval cynismus a odstup od lidí. Neměl možnost si své povolání dobrovolně vybrat, a proto není moc šťastný. Trápí ho výčitky svědomí a ne všechny situace ho nechávají chladným. Některé mutace s novými prvky se na něm moc nepovedly, proto na rozdíl od ostatních Zaklínačů mu zbyly jakési city. Hlavně k ženám. A svou chráněnku Ciri miluje jako svoji vlastní dceru.

ciri

 

Moje nejoblíbenější postava

(napsal David P., 7.A)

Captain America, jménem Steve Rogers je s Tonym Starkem alias s Iron Manem a Thorem v čele hlavních Avengers. Když na sobě má oblek, tak s ním má po ruce svůj zakulacený červeno, modro bílý štít z vibrania s hvězdou uprostřed. Díky tomuto štítu, který je z nejodolnějšího materiálu na zemi, muže nechat vybouchnout granát, když ho štítem přiklopí. 

Steve Rogers je nesmírně pozitivní člověk, který je na rozdíl od Hulka nebo Iron Mana hoden Stormbreakeru a Mjolniru jako Thor. Když byl mladý na vojně, ještě než dostal sérum, tak už v té době byl ochoten skočit na granát, který byl sice falešný, aby ostatním zachránil život. Později sletěl do vody Red Skullovým letadlem i s Red Skullem, aby ostatní chránil. Tím se ale zmrazil v ledu, ze kterého byl rozmrazen až v dvacátém prvním století. 

Captain America je svým způsobem geniální. Dle mého názoru je mnohem lepší osobností než většina ostatních lidí. Nechová se jako nadčlověk, i když by se za něj mohl určovat. Je pravda, že Iron Man má super oblek, ale není to ono. Captain America sice nemá hypermoderní oblek, ale myslí logicky a jedná. Není to arogantní člověk jako třeba Iron Man. Ale tím neříkám, že se Tony Stark nezměnil.

amerika

 

 

 

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |