Chyba
  • Error the gallery with an id of: 492 is not published

PSX 20200611 131610

Tento týden proběhlo před naší školou speciální rozloučení s oběma devátými ročníky, které navždy opouští svět základní školy a překračují pomyslnou hranici dospělosti, vydávají se na střední školy a učiliště vstříc novým zážitkům a blíž svému budoucímu profesnímu životu. Rozloučení jsme vzhledem k mimořádné a výjimečné situaci ve společnosti, zapříčiněné dozníváním coronavirové epidemie, pojali netradičně, happeningově a s podtextem zanechat doslovnou nesmazatelnou stopu. Pod taktovkou zkušené street artové umělkyně Alex si mohli žáci vyzkoušet vytvořit metaforické tablo svých osob, a to přímo na chodníku před školou.

Celé prostranství před hlavním vchodem se tak změnilo ve výtvarnou dílnu, která pomocí obtisků siluet a následného vytvoření obrazců postav nabídla dětem zajímavý zážitek, společnou emoci a v neposlední řadě také trvalý otisk. Žáci, kteří právě opouští naši školu, si tak v praxi mohli vyzkoušet, jak vzniká street-art, dozvěděli se také, co to je za umělecký směr, jaké jsou jeho prvky, techniky, postupy, jak street-art doplňuje venkovní prostory obcí, jak dotváří krajinu.

Při samotné tvorbě si pak na konkrétním příkladu svého vlastního výtvarného díla prožili přímý kontakt s matérií tvorby, s uměním jako takovým, a to s ohledem na kontext využitého prostoru a genius loci místa. Díky hlubokým a dlouholetým zkušenostem výtvarnice Alessandry Svatek si doslova sáhli na street art.

Spolupráce s ní byla příjemná a inspirativní. Alex se narodila v Düsseldorfu, studovala na Accademia di Belle Arti Brera v Miláně v Itálii. Od roku 2011 žije a pracuje v Praze. Je to současná výrazná tvář evropského street artu, vystavuje v mnoha městech Evropy a ve známých galeriích. Její instalace ve venkovním prostoru zaujaly mnohé obyvatele měst opět po celé Evropě. Soustřeďuje se na biologicky rozložitelné materiály, které nijak nepoškozují přírodu a nezasahují nevratně do okolního prostředí. A i tento fakt obohatil naši společnou happeningovou akci. Vzniklé dílo vydrží na chodníku před školou určitě několik měsíců, takže se na ně můžete přijít kdykoli podívat, nebude tu ale rozhodně roky, vymizí postupem času tak, jako se časem pomalu, ale jistě vzdálí i naši letošní deváťáci.

Díky za prima zážitek!
PCH