ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

 slohA pokračujeme v hádání vánočních dárků. Další třídy a další žáci si tento týden zkouší svoje schopnosti popsat nějaký předmět tak, abychom podle jejich popisu daný předmět bezpečně poznali. Jak jsme vám už říkali, těsně po Vánocích dostaly děti v 6. a 8. ročních za úkol vybrat jeden vánoční dárek, který dostaly, a ten popsat podle pravidel, která jsme si vysvětlili před svátky. Na konkrétním příkladu si tak trénovaly pravidla popisu vnějšího i vnitřního, popisu vzhledu, tvaru, vlastností a funkcí, stejně jako závěrečné shrnutí, doporučení či zhodnocení toho, jak jsou s dárkem spokojené. Ovšem! V textu se nesměl objevit konkrétní název daného dárku, protože s hotovými texty jsme měli ještě jeden záměr. Práci jsme dlouho ladili, aby byla dokonalá a teď vám přinášíme první hotové práce. 

 

Celý proces pak končil tím, že všechny popisy, které splnily zadání, jsme si přečetli v hodině a děti na základě nich hádaly, jaký konkrétní dárek kdo dostal. Tak si nejlépe ověřily, jestli jejich popis byl opravdu dobře sestaven a jestli se podle něj dalo bezpečně poznat, o co jde. Myslím, že se jim práce povedly, ostatně, posuďte sami! Je tu další várka vánočních předmětů.
PCH

 

Můj měkký dárek
Jana Š.


Osnova:
1.Úvod- Můj dárek
2.Stať- a) popis dárku
b) je měkký a teplý
c) moc se mi líbí
3.Závěr- Mám z něj radost

Na vánoce jsem pod stromečkem našla velký měkký balíček, zabalený v papíru se slony. Nyní vám ho popíšu.
Nyní vám popíšu,jak dárek vypadá. Dárek byl už na první dotyk měkký, když jsem ho rozbalila, zjistila jsem navíc, že je velice přijemný a teplý na dotek.
Je vyrobený z ovčí vlny a má krásnou krémovou barvu. Dá se nosit kolem krku, aby mi v zimě nebyla zima.
Moc se teším, až budu tento dárek používat.
Dárek mi udělal velikou radost a moc se mi líbí.

 

Nejlepší dárek
Oskar L.


Osnova:
1.Úvod: Vánoční dárek
2.Stať: a) vzhled
b) použití
c) obliba
3.Závěr: doporučení

K Vánocům jsem dostal dárek, který jsem si musel najít. Schovával se u rodičů v ložnici a já vám ho teď zkusím přiblížit.
Moje překvapení vypadalo jako velká, kartonová a úplně obyčejná krabice. A také tomu tak bylo. Přes ni byl přehozen povlak od peřiny. V krabici se nacházela další a menší krabice, a tak jsem se pustil do rozbalování. Když jsem měl hotovo, spatřil jsem matný černý řídící mechanismus ve tvaru V s červenými gumovými držáky. V krabici se také nacházelo jedno kolečko, deska s druhým kolečkem, šroub a dva imbusy. Poté jsem smontoval dárek dohromady, což mi trvalo tak 2 hodiny.
Moje nová věc se dá považovat za dopravní prostředek. Jednou nohou stojím na desce a druhou se odrážím. Tento typ se používá především na jízdu po rampách, na skateparku, anebo také na normální jízdu po hladkém povrchu. Nemůže se jezdit po kamínkách a v lese, protože při jízdě po nerovnostech se ničí kolečka. Má také malou brzdu, která by se neměla používat při velkém brždění, ale jen na přibržďování, či provádění nějakých triků.
Za tento dárek jsem velice rád a hned druhý den jsem ho šel otestovat na skatepark. Tuto věc jsem nedostal poprvé, jelikož před dvěma lety jsem si ji vyprosil také od Ježíška, ale už jsem z ní vyrostl.
Dárek mohou používat jak kluci, tak holky a já bych ho doporučil všem milovníkům freestyle.

 

Třpytivý dárek
Petra Š.


Osnova:
1.Úvod- dárek od Ježíška
2.Stať- a) popis dárku
b) vlastnosti dárku
3. Závěr- z dárku mám radost

Na vánoce jsem dostala spoustu dárků, mimo jiné, jsem pod stromečkem našla i malou krabičku zabalenou v balicím papíru s mašličkami. Nyní vám obsah dárku popíšu.
Jak jsem již psala, dárek byl v malé krabičce zabalené v balícím papíru s růžovými mašličkami. Krabička byla docela těžká. Uvnitř krabičky byla malá skleněná koule na podstavci, který vypadá jako kmen stromu. Na kmeni toho stromu je skleněná koule, v které je tekutina s třpytkami. Uvnitř té tekutiny sedí malá sovička s květinou za uchem.
Dárek slouží jako ozdoba a zároveň má i praktický význam.
Dárek se mi moc líbí, protože mám ráda sovičky, ihned jsem si ho postavila na stůl.

 

Vánoční dárek
Michal Ch.


OSNOVA:
1. Úvod: dostal jsem dárek...
2. Stať: a/ zabalení dárku...
b/ jak dárek vypadá...
c/ co umí...
3.Závěř: kdo jej používá...

Chci vám popsat dárek, který jsem dostal o Vánocích pod stromeček a udělal mi největší radost.
Dárek byl uložený v bílé krabici a uvnitř té krabice byla polystyrénová výplň. Pod výplní byl uložený samotný dárek, zabalený do ochranného obalu. Celkovou váhu dárku odhaduji okolo 2kg.
To, co jsem dostal, mát var kvádru. Kvádr můžu otvírat a zavírat, v podstatě je to taková krabička.
Krabička má černou barvu. Když ji otevřu, vidím spoustu drobných čtverečků s bílými i modrými popiskami. Každý čtvereček něco znamená a umí. Kombinace čtverečků dávají dohromady funkce, které mi hodně pomáhají. Krabička má vlastní napájení, může se vypnout a zapnout. Dá se používat i bez proudu, jelikož má v sobě zabudovanou baterii. Je to
můj velký pomocník.
V dnešní době, kdy jsme všichni uzavřeni doma, je to velký pomocník nejen pro mě, ale pro spoustu lidí. Krabička pomáhá udržovat lidi ve spojení, je to pomocník při práci.

 

Překvapení
Adéla H.


Osnova:
1.Úvod: letošní svátky
2.Stať: a) další dárek
b) jak to vypadá
c) využívání
3.Závěr: pocity

Letos jsem pod vánočním stromečkem nečekala žádné velké nebo drahé dárky, ale i tak jsem moc těšila. Byla jsem zvědavá, jestli dostanu, co jsem si přála.
Protože jsme tento rok nejeli na návštevu k ostatním příbuzným, všechny dárky byly pod stromečkem u nás doma.
Těch bylo. Ale i tak jeden čekal u babičky na rozbalení.
V obývacím pokoji se nedala přehlédnout veliká krabice s mým jménem. Uvnitř byly dvě tyrkysové věci, které jsem
hned nepoznala. Byl to velmi příjemný materiál a ani to na svou velikost nebylo moc těžké. Dá se to i různě tvarovat.
Dárek jsem si odvezla domů. Po umístění do pokoje, jsem ho hned vyzkoušela. Je to opravdu báječná věc na sledování televize nebo jen odpočívání. A hlavně kvůli své váze si ho mohu přemístit i různě po domě.
Už jsem to viděla na návštěvě u mého strýce a moc se mi to líbilo. Teď to mám i já. Od Vánoce vlastně už nic jiného nepoužívám. Jsem za to moc ráda.

 

Překvapení pod stromečkem!
Kateřina P.


Osnova
1.Úvod: Hranaté překvapení
2. Sta´t: a) Co to asi je
b) K čemu to slouží
c) Líbí se mi
3: Závěr: Doporučení

K vánocům jsem dostala dárek, který jsem na první pohled nepoznala. Když jsem ho rozbalila, tak jsem byla dost překvapená.
Těch věcí bylo pět a každá navazovala na tu předchozí a nebyla to jenom jedna věc, jak jsem si původně myslela. Otevřela jsem to a mělo to v sobě zajímavý děj. Byly v té věci různé datumy a u nich popsán ten den.
Dárek je hranatý a ohebný. A můžu s ním odpočívat. Udržím ho v jedné ruce, dá se otevírat a zavírat. Můžu z něj postavit domino, věž, ohradu a hradby. Mohu to po někom hodit, když mě otravuje. Ale nejradši si z toho vezmu jednu věc, otevřu ji a koukám do ní.
Nejvíc se mi líbí, jak jsou tam popsané jednotlivé dny. A že každá část je jinak barevná a v každé té věci jsou jiné krásné ilustrace.
Tento dárek bych doporučila každé dívce ve věkovém rozmezí 9 až 14 let a na ukrácení nudy.

 

Vánoční dárek
Jakub Ž.


Osnova
1. Úvod
2. Stať – a) popis dárku
b) co dárek obsahuje
c) možnosti použití dárku
3. závěr

K Vánocům sem dostal věc, která mně udrží v pohybu a kondici a může se u ní pobavit celá rodina.
Umístili jsme ji na zahradě, kde nikomu nepřekáží, protože je docela velká a těžká. Může být venku i vevnitř, ale venku je to lepší.
Tento dárek obsahuje doplňky, bez kterých by nefungoval. Zažije se u toho spousta legrace.
Může se zapojit každý, kdo rád sportuje. Tato věc se dá přemístit pomocí koleček a můžete si na ni klidně položit pití, jídlo, knížku nebo cokoliv jiného. Vysoká je přibližně jako stůl.
S tímto dárkem jsem byl nesmírně spokojen, dlouho jsem si ho přál a vždy na dovolené, když někde byl, tak jsem ho hrál.

 

Dárek k Vánocům
Lucie M.


Osnova:
1. Úvod: dostala jsem dárek…
2. Stať: a) jak to vypadá
b) co to dělá
c) mám ji ráda
3. Závěr: doporučení

K Vánocům jsem dostala nečekaný a největší dárek, který byl pod stromečkem. Teď vám ho tady popíšu, jak vypadá.
Dárek byl zabalený v bílé, největší krabici a první co se muselo udělat, bylo ho dát nabít. Dárek je velký asi 40 cm, váží asi 12 kg a má v sobě Bluetooth. Má krásnou modrou barvu, dvě světýlka a dvě kolečka po straně.
Hraje to, svítí to, jezdí to. Je to určené pro zábavu, na ježdění, na udržení rovnováhy a zpevnění břišního svalstva. Můžu na tom jezdit až 10 km /hod.
Tenhle dárek mám moc ráda, můžu trávit hodně času venku s kamarády, můžu jezdit i večer, protože krásně svítí.
Myslím, že tenhle dárek by měl mít každý teenager, je to super věc, můj táta na něm také rád jezdí. Doporučuji ho všem mým kamarádům.

 

Můj nejlepší dárek
Lukáš F.


Osnova:
1. Úvod: Dostal jsem dárek
2. Stať: a) vypadáto dobře, celkem velký to je
b) skládání dárku
c) zkouška dárku
3. Závěr: doporučuju

K vánocům jsem dostal dárek, který byl za stromečkem, byl celkem velký. Dostal jsem ho od mámy, teď vám ho popíšu.
Dárek byl zabalený v červeném balícím papíru, který jsem potom roztrhal, byla tam ještě bedna. Ta bedna byla celá modrá. Bedna byla dlouhá asi tak 2,2m a široká asi 30 cm.
Vzal jsem tu bednu a byla dost těžká, potom jsem jí rozbalil a našel jsem tam součástky k novému dárku a potom
návod.Pakjsem si přečetl návod. Ten návod jsem vůbec nepochopil, tak mi tím pomohl bratr. A šechny součástky jsme vyndali z krabice na koberec.
Poté, co jsme složili vše dohromady, tak jsem to šel ještě ten den na chvíli otestovat. Bylo to super, protože ten dárek byl lepší, než to co jsme měl předtím.
Doporučuji všem, co rádi sportují a jezdí na hory v létě se jen tak projet. Za mně je to nejlepší prostředek, jak se někam rychle dostat, proto bych ho chtěl doporučit všem, co znám a umí na tom jezdit.

 

Vánoční dárek
Ondřej N.


Osnova:
1. Úvod: dostal jsem dárek…
2. Stať: a) co je to
b) jak to vypadá
c) k čemu to je
3.Závěr: děkuji

Letošní vánoce jsem trávil doma jen 24. a dárky letos nebyly, protože jsem s rodiči pod stromečkem našel letenky na dovolenou v Dubai. Nepočítal jsem tedy s žádným dárkem, ale Ježíšek mě mile překvapil a nechal mi pod stromečkem po příjezdu tajemnou krabici.
Dárek byl zabalen v ozdobné vánoční papírové tašce. Při vybalování jsem zjistil, že je to přesně to, co jsem si přál.
Krabice měla černou barvu a na obrázcích byl zobrazen celý dárek, a další věci. Kostičky byly rozděleny do igelitových sáčků podle čísel a vše se skládalo podle docela tlustého návodu.
Jelikož mě velmi baví skládat, trvalo mi jen asi 30 minut, než jsem byl hotov. Se složeným dárkem si můžu hrát, kdy chci, ale jen když mám splněné všechny své povinnosti do školy.
Mám velkou radost a děkuji za takový dárek, se kterým si budu užívat

 

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |