ocjÚspěšní řešitelé Olympiády v českém jazyce jsou již známi

Na naší škole proběhl v pátek 14.1.2022 48.ročník školního kola Olympiády v českém jazyce.

Osm žáků z 9.tříd a dva z osmé třídy se zúčastnili každoročně vyhlašované vědomostní soutěže z českého jazyka. Olympiáda je členěna na 2 části. V mluvnické části se soutěžící potýkali se záludnostmi zvukové stránky jazyka, skladby i tvarosloví a praktickým využitím v komunikaci. Druhá část spočívá ve vypracování nápadité slohové práce na zadané téma.

 

 Nejúspěšnější řešitelé školního kola jsou:

Smažíková Anežka

9.B

44 bodů

Páník David

9.A

31 bodů

Krupová Agáta

9.B

25 bodů

Karel Matěj

8.A

25 bodů

Kurešová Vanessa

9.A

25 bodů

Půlpán František

8.A

23 bodů

Středová Anna

9.A

18 bodů

Hrůša Matyáš

9.A

18 bodů

Soukupová Adéla

9.A

18 bodů

Michalčíková Vendula

9.A

16 bodů

 

Koncem března (v rozmezí 28.-31.3.) budou tedy naši školu reprezentovat Anežka Smažíková, David Páník a jako náhradník bude připravena Agáta Krupová, neboť do okresního kola postupují z každé kategorie 2 žáci s nejvyšším počtem bodů. Na třetím místě se umístila Agáta Krupová, která získala vyšší počet bodů ve slohové části, která rozhoduje při rovnosti bodů. Další místa jsou tedy seřazena také dle počtu získaných bodů a při rovnosti bodů byl zohledněn výkon ve slohu. Ovšem okresní komise může dle potřeby zvážit počet postupujících. Našim žákům děkujeme za přípravu, držíme palce a budeme se těšit na jejich výsledky v okresním kole a možná i dál! Účast na Olympiádě z českého jazyka je pro každého z nich novou a přínosnou zkušeností.

Olympiáda v českém jazyce (OČJ) je předmětová soutěž z českého jazyka pro žáky základních a středních škol, jejímž cílem je umožnit talentovaným žákům porovnat úroveň vlastního jazykového a slohového projevu s ostatními a získat tím motivaci k dalšímu odbornému růstu. Účast v soutěži je dobrovolná. Zadané úkoly řeší soutěžící samostatně pod dohledem pedagoga v časovém rozpětí - gramatika do 60 minut, sloh do 60 minut. Na odborném zajištění OČJ se podílí Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR. OČJ je jednotná pro celé území České republiky a pořádá se každoročně. Ve školním roce 2019-2020 probíhá 48. ročník.

Děkujeme všem účastníkům letošní olympiády.

Tým Čj