tapasV rámci oslav jazykové rozmanitosti Evropy oslavili žáci dne 29.09. 2022 Evropský den jazyků. Žákům byla touto formou představena důležitost učení se cizích jazyků, a to nejenom těch, které nabízí naše škola. Studenti napříč ročníky se během hodin cizích jazyků i ostatních předmětů zapojovali do různých výzev, vyhledávali informace o jednotlivých státech, učili se jazykolamy, tancovali, porovnávali názvy dnů v týdnu či měsíců, nebo se do cizích jazyků snažili ponořit vlivem tamní gastronomie.

Španělštináři z osmých tříd vařili španělské tapas. V rámci příprav si vyzkoušeli tento typický, velmi družný způsob stravování a vytvořili pokrmy jako churros, patatas bravas, tortilla de patatas, sangria či melón con jamón. V jiných třídách zněly anglické písně a třídy ,,ochutnávaly“ kulturu jednotlivých zemí skrze národní tance. A pokud nás již nudily jazyky, které se ve škole normálně učíme, tak jsme se mohli na chvíli přemístit třeba do barvité Francie, kam nás lákal francouzský šanson a vůně perfektně usmažených crêpes.

 

Děti se na tento ten svědomitě připravovaly, vytvářely podklady, aby jazyky představily ostatním. Také se zapojovaly do QR-kódové hry, kde zkoušely dle zvukových nahrávek či písniček rozpoznat evropský jazyk. Celý den byl velmi povedený, v příjemné atmosféře a my se již nyní těšíme na rok následující.

S pozdravem, best regards, liebe Grüβe, saludos, meilleures salutations, c приве́том, distinti saluti😊.