1. stupe121. října jsme zahájili celoškolní téma: KOLOBĚH PŘÍRODY ANEB ČTYŘI ROČNÍ OBDOBÍ V NAŠÍ ŠKOLE

V pátek 21. října se naše škola proměnila v jednu velkou tvůrčí dílnu. Většina žáků i učitelů přišla oblečena v barvách jablek, což vyniklo při vytvoření velkého živého jablka z žáků 1. a 2. stupně na prostranství před školou. Vznikly zajímavé fotky focené z patra školy, dokonce i za pomoci dronu.

Žáci na 1. i 2. stupni vytvářeli krásná výtvarná díla s motivy jablíček. Děti tvořily například jablečné ježky s různými dobrotami, jinde vznikala jablka jako korunovační klenot, nebo se žáci seznamovali s výrazem Big Apple pro New York. Záběr byl široký, každý vyučující přistupoval k tématu po svém.

Po celé škole se objevily krásné jabloně. Některé nesou plody s literárními díly. Na 1. stupni vznikla výstava z odrůd jablek doprovázená popisy a názvy. Mohli jsme se seznámit s výživovými informacemi jednotlivých odrůd. Velmi krásná díla vznikala vykrajováním a tvarováním jablek a nutno dodat, že odřezky i to, co se nesnědlo, skončilo ve školním kompostéru, aby se přeměnilo v potřebný humus. Do umělecké tvorby vstoupila i digitální aplikace, pomocí které žáci v 8.A vytvářeli neobvyklé abstraktní snímky z rozkrojených jablek. Ve 3.A vzniklo velké jablko s ukázkami literárních děl, ve kterých se objevuje motiv jablek. Určitě se bude hodit na zimní pokračování našeho koloběhu přírody do čtenářských dílen.

 

Žáci v 8.B a další návštěvníci si vyzkoušeli americký zvyk pořádaný na Halloween, který se nazývá Bobbing for apples. Spočívá v soutěži, kdo dříve „uloví“ pusou plovoucí jablko ve vodě.

V některých třídách žáci dokonce pekli štrůdly a jablečné sušenky, připravovali saláty a přesnídávky s pomocí svých učitelů. Většinu z nich to velmi bavilo a určitě by rádi připravovali pokrmy častěji.

Někteří psali recepty, ochutnávali dobroty, které jim ochotní rodiče připravili doma a užívali si krásnou pohodu a zábavu. Mnozí byli přejedeni nejrůznějšími dobrotami, pro mnohé bylo velmi těžké odmítnou ochutnat jablečné pochutiny.

V ředitelně se vyráběl jablečný mošt a žáci soutěžili v odhadu, kolik je třeba jablek na výrobu 1 litru moštu. Jestli jste si tipovali 2 kg, tak máte pravdu.

V jablečném duchu se odehrálo i plavání ve 2.A, která se před bazénem fotila v barvách jablek. Také žáci 3. B a C poslali krásné fotky s motivy jablek ze školy v přírodě.

Omlouvám se, že se v tomto článku nedostalo pozornosti všem momentům z Jablíčkového dne, ale věřím, že si to všichni příjemně užili a mnohem více se dozvíte z přiložených fotek.