IMG 20221205 1003502Mikulášská tradice na naší škole se uskutečnila i v letošním roce. Obě deváté třídy se pečlivě připravovaly na letošní čerty. Plánovaly, kudy se projdou školou tak, aby vše krásně plynulo a narušily výuku ostatních jen minimálně. Předem se domluvily s třídními učitelkami prvního stupně na postupu a požadavcích. Aby náhodou čert neodnesl nějakého hodného žáčka či naopak, aby nezapomněli čerti pokárat lotry a zlobidla. Ještě v pondělí ráno Mikuláš trénoval svůj proslov, vstup do třídy. Není to vůbec jednoduché. Jestliže máte na hlavě mitru, nesmíte na ni zapomenout, jinak ztratí Mikuláš svou vážnost a důstojnost. Mikuláše doprovázeli úchvatní andělé, radost pohledět. A nejdůležitější funkci plnili čerti. Strach z nich šel a určitě byste je nikde nechtěli potkat. Dohromady tvořili skvělý tým, tedy dva týmy. 

 

Druhou hodinu se všichni vydali do tříd, cestou je doprovázel strašidelný zvuk řetězů, zvonců a čertovského povyku. Mikulášové s sebou nesli dokonale připravený a promyšlený seznam zlotřilců a zlobidel, poptali se ve třídách: „Jestlipak jsi letos nezlobil?“ Kdo s pravdou šel ven, musel své hříchy odčinit zpěvem, kdo ovšem lhal a svých prohřešků nelitoval, toho si čerti odnesli.

Poslední třídou, kterou deváťáci navštívili, byli o rok mladší spolužáci z osmiček. Nepřišli je pokárat ani vyděsit, ale předat symbolickou mikulášskou berlu, neboť příští rok je řada na nich a v tradici budou pokračovat právě oni.

Zbývá jen těšit na další rok a zatím si užívejme poklidný adventní čas. Třídní devátých tříd