Chyba
  • Error the gallery with an id of: 504 is not published

jidelnaDlouho naše škola, děti, strávníci, ale hlavně paní kuchařky pod vedením skvělé vedoucí školní jídelny paní Jany Potužníkové čekaly na proměnu starého zázemí na vaření v novou moderní kuchyni 21.století. Ale když si člověk něco hodně přeje, bývá mu dopřáno a my jsme moc rádi, že můžeme od nového školního roku jíst v krásné nové jídelně a naše paní kuchařky mohou vařit v opravdu kvalitní kuchyni. 

Ovšem „bez peněz do hospody nelez“, tohle staré české rčení známe všichni a platí to vlastně i o jídelně. Na rekonstrukci staré jídelny bylo potřeba sehnat peníze a ne málo. Naštěstí se nám podařilo získat dotaci od Ministerstva financí. Za naši školu se také postavila, a velmi nám tím pomohla, paní poslankyně Věra Kovářová. Za to jí patří náš dík!

A jak to bylo? 

31.7.2019 jsme naposledy uvařili oběd pro Charitu a externí strávníky a začala dlouhá a náročná rekonstrukce. Práce trvaly téměř rok, jídelna i kuchyně nejdříve úplně zmizely z povrchu zemského, aby se pak postupně začaly opět objevovat v celé své kráse. 18.8.2020 jsme školní jídelnu slavnostně otevřeli, a to za přítomnosti právě paní poslankyně Věry Kovářové, která společně s Vltavany a panem starostou Jiřím Prokůpkem přestřihli pásku.

 

Moderní trendy gastronomie

Současná kuchyně je vybavená nejnovějšími technologiemi. Jídelna je vzdušná, čistá, prostorná a díky protihlukovým minerálním panelům je zde i klid na konzumaci obědů. Díky novému vybavení a kapacitě budeme moci také zahájit nabídku obědů ze dvou variant pokrmů. A jsme opravdu rádi, že můžeme vařit podle nejnovějších trendů v gastronomii. Nabízíme dětem zeleninové a ovocné saláty, mléčné dezerty a moučníky formou samoobslužné vitríny. Tento samoobslužný způsob se dětem velmi líbí, čehož je dokladem i to, že děti teď mají větší zájem o jogurty a mléčné dezerty.

Minulost vs. současnost

Pojďme se teď podívat na to, jak se změnila kapacita a možnosti nové jídelny a kuchyně oproti původnímu nevyhovujícímu stavu. Původní kapacita školní kuchyně byla maximálně 350 strávníků, nyní jich můžeme uspokojit až 700!  Původní technologie byly staré 25 let (měli jsme pouze jednu elektrickou pánev na přípravu omáček, jeden varný kotel na vaření těstovin, dva malé konvektomaty a myčku na bílé nádobí). V zázemí pak byl k dispozici sklad suchých potravin, dvě lednice a čtyři mrazáky.

           

A teď trochu čísel

A jak je to nyní? Nesrovnatelné a skvělé! Máme k dispozici 1x velký a 2x malé konvektomaty RETIGO, které se dají velmi variabilně využít, například se v nich dají péct řízky bez použití oleje, nebo v nich můžeme vařit maso a vývary přes noc bez nutnosti dozoru nějaké osoby (to umožňuje nízkoteplotní vaření), ale jsou zde i další výhody: menší ztrátovost a lepší chuť masa oproti klasickému vaření, kvalitní masové vývary, vaření v páře, BIO vaření, regenerace pokrmů při bezpečné teplotě před výdejem! Dále je naše kuchyně vybavena 2x multifunkční pánví JIPA, tato technologie nahrazuje hned několik přístrojů. Pánev slouží k přípravě základů, restovaní, vaření, smažení, dušení, fritování. Je to skoro jako malý kouzelný kotlík! Ale to není vše! Výčet moderního a práci šetřícího vybavení nekončí. Dalším skvělým pomocníkem jsou dva multifunkční kotle VIRUTEKK, které nám slouží k vaření těstovin, rýže, brambor, ale také k vymíchávání bramborové kaše, dokonce k přípravě zeleninových salátů!

Starou myčku na nádobí nahradila řada nových: myčka WINTERHALTER na černé nádobí, které naše paní kuchařky musely původně všechno mýt v ruce! Dále myčka WINTERHALTER na bílé nádobí s automatickým posuvem. Při přípravě masa můžeme nyní používat nářezový kráječ na maso, což je neuvěřitelná pomoc pro paní kuchařky, protože dríve jsme museli až 500 porcí masa krájet ručně. Dalším kráječem, který nám moc pomáhá v práci, je kráječ na knedlíky a chléb. Představte si, že dříve jsme museli krájet knedlíky, uvařené ze 40kg hrubé mouky!, na starých litinových kráječích, které pamatovaly ještě naše babičky. Moderní vybavení doplňuje také naprosto geniální pomocník, kterým je Shocker gastro, toto zařízení umožňuje tzv. šokové zchlazení či zmrazení potravin, díky kterým je možné uvařená jídla uchovat zcela hygienicky a bez ztráty kvality a chuti pro pozdější výdej. Šokové zchlazování probíhá podle předem stanovené zchlazovací křivky, aby při procesu byl maximálně potlačen výskyt a množení mikroorganismů. Nesmíme zapomenout ani na takové „drobnosti“, jako jsou například baketový vozík, ten dovoluje regenerovat pokrmy při výdeji, dále chladící vitrína, ve které děti a zaměstnanci školy najdou nabídku zeleninových a ovocných salátů, tvarohových dezertů a moučníků. Dále máme výrobník teplých nápojů pro přípravu čajů, bílé kávy atd. a nápojový vířič, ve kterém nabízíme ovocné šťávy a mléčné koktejly.      

A velmi se nám také proměnily skladové prostory. Posílily se kapacity na uchování suchých potravin, máme krásnou velkou přípravnu zeleniny, prostorný chladící box na zeleninu, zvlášť chladící box na maso, k tomu další dvě lednice a tři mrazáky. Zkrátka je to opravdu moderní a příjemná kuchyně, ve které se našim kuchařkám dobře vaří. To ostatně dokládají i pochvalné věty, které často slýcháme při výdeji obědů přímo z úst vedoucí kuchařky Jasněny Kutilové „Máme radost ze všech těch nových pomocníků, i když zpočátku jsme měly všechny obavy, zda to vůbec zvládneme. Ale naučily jsme se s novými přístroji pracovat pod vedením odborníka a teď si je nemůžeme vynachválit! To je úplně jiné kafe, než to bylo!“ směje se paní Kutilová.

           

A co na to strávníci?

 A jaký dojem měly děti a učitelé školy, když přišli po prázdninách poprvé na oběd do novotou vonící jídelny? „Je to paráda, úplně jiný pocit, je skvělé, že je vidět z jídelny do kuchyně, vlastně koukáme kuchařkám přímo do vaření a vidíme, jak vše probíhá a vzniká,“ dodává jedna z vyučujících a doplňuje „nemůžeme si vynachválit salátový a ovocný bar – tu vitrínku, která je pro nás i pro děti pokaždé něčím lákavým naplněna.“

Co dodat? Jsme rádi, že jsme se nové jídelny a kuchyně konečně dočkali a doufáme, že jídla z ní si budou pochvalovat nejen žáci a pedagogický sbor, ale také všichni ostatní strávníci, kteří si do jídelny chodí pro obědy na výdej. A že jich není málo! Jak jsme už zmínili, kuchyně je nyní schopna uvařit až 700 jídel denně. Děkujeme všem, kdo přispěli k vybudování nové jídelny s kuchyní a také těm, kdo nám v ní budou připravovat dobré obědy! 

PCH