ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

slohJe tady další dávka vzpomínání na Vánoce prostřednictvím vánočních dárků, které popisovaly tentokráte děti z osmých ročníků. Tak pojďme na to, pokračujeme v hádání vánočních dárků. Posuďte, jak se podařilo popsat nějaký předmět tak, abychom podle popisu daný předmět bezpečně poznali. Jak jsme vám už říkali, těsně po Vánocích dostaly děti v 6. a 8. ročních za úkol vybrat jeden vánoční dárek, který dostaly, a ten popsat podle pravidel, která jsme si vysvětlili před svátky. Na konkrétním příkladu si tak trénovaly pravidla popisu vnějšího i vnitřního, popisu vzhledu, tvaru, vlastností a funkcí, stejně jako závěrečné shrnutí, doporučení či zhodnocení toho, jak jsou s dárkem spokojené. Ovšem! V textu se nesměl objevit konkrétní název daného dárku, protože s hotovými texty jsme měli ještě jeden záměr. Práci jsme dlouho ladili, aby byla dokonalá a teď vám přinášíme první hotové práce. 

 

Celý proces pak končil tím, že všechny popisy, které splnily zadání, jsme si přečetli v hodině a děti na základě nich hádaly, jaký konkrétní dárek kdo dostal. Tak si nejlépe ověřily, jestli jejich popis byl opravdu dobře sestaven a jestli se podle něj dalo bezpečně poznat, o co jde. Myslím, že se jim práce povedly, ostatně, posuďte sami! Je tu další várka vánočních předmětů.
PCH

Velmi chutný dárek
Alex S.

Osnova 

1 Úvod: Mastný výrobek
2 Stať: a) Zadní kopýtko
b) Musí se odřezávat
c) Měl jsem několik let nazpět
3 Závěr: Výborné


Tento předmět se dá jíst, nebo se může dát psům, ale těm psům nebude moc dobře a vám také ne v tu chvíli, když si uvědomíte cenu té věci. Psům nebude dobře, protože je to docela hodně mastné a slané.
Když se na tuto věc podíváte z boku, má tvar podlouhlé hrušky. Věc je obalena tukem a nažloutlou kůží, ale na jedné straně z boku kůže není, protože tato věc byla od něčeho odříznuta (a tam pochopitelně kůže ani tuk není). Na jednom konci této věci je kopýtko. Balení obsahuje nůž, stojánek (který si musíte sestavit) a samotnou věc.
Dárek, který jsem dostal, je velmi chutný a musí se postupně odřezávat. Když už máte dost, tak musíte odřezané místo potřít olivovým olejem a přikrýt folií nebo odřezanými kousky té kůže (ta kůže, kterou před tím nejdříve odřežete, se nejí). Takto přikryté se uloží na místo, kam nevlezou kočky, nebo kde to nebudou oždibovat ptáci (nejlépe do spižírny). Na povrchu se může vytvořit ušlechtilá plíseň, ta ale nevadí, protože se může setřít.
Před několika lety dostal tuto věc můj táta od mé babičky. S tátou jsme to v kuchyni každý den uždibovali a mě to tak chutnalo, že jsem se rozhodl, že to chci mít letos o Vánocích pod stromečkem.
Tento dárek pod stromečkem mi udělal velkou radost, protože mám rád tyto „pochoutky“ a výhodou je, že se to zkazí za docela dlouhý čas (pořád to zraje), což znamená, že mám ještě hodně času na konzumaci.

________________________________________________________________________________________

Výlet do minulosti
Vanessa K.
Úvod: vánoční dárek
Stať: a) jak vypadá
b) k čemu se používá
c) mám ji ráda
Závěr: doporučení

Na Vánoce jsem dostala dárek, který vypadal opravdu obyčejně, ale nakonec mě překvapil. Popíšu vám teď tedy tento dárek od mé tety.
Dárek byl zabalen v barevném balicím papíře s vánočním vzorem a měl na sobě malou jmenovku se jménem. Samotný dárek je čistě bílý s fotkou a nápisem ze přední strany. Na fotce je z výšky vidět ostrov obklopený krásným čirým mořem. Dárek má tvar obyčejné knihy s pevným obalem z kartonového papíru. V knize se nacházejí barevné fotky a různě zdobené texty.
Tenhle typ knihy většinu času stráví pouze na poličce, nebo zavřený ve skříni. Když je kniha po delší době použita, tak se pouze prohlíží. Při prohlížení se vzpomíná na nějaký výlet nebo například rodinou dovolenou díky fotkám, které jsou uvnitř.
Knihu mám opravdu ráda, je hezky zpracovaná a vymyšlená. Máte úplně jiný pocit, než když se pouze díváte na digitální fotky v počítači. Dárek je velmi hezký a osobní.
Všem bych doporučila knihu, je to velice originální a kreativní dárek, nebo si klidně nějakou vytvořit sám pro sebe.

________________________________________________________________________________________ 

Zvukový dárek od bráchy
Sára D
Osnova:
1.Úvod: dostala jsem dárek...
2.Stať : a) jak to vypadá
b) co to dělá
c) mám ho ráda
3. Závěr: doporučení

K Vánocům jsem od bráchy dostala dárek, který vám teď popíšu. Den po Vánocích přijel brácha, který mi dal na výběr ze tří dárků. Já jsem trochu tušila, kde je co, a tak jsem si tento nechávala až na konec. Když jsem to rozbalila, tak jsem viděla přesně to, co jsem očekávala.

Dárek byl v krabičce, ale já už na obrázku viděla, co to je. Začala jsem rozbalovat krabičku a uvnitř ní jsem objevila další plastovou oválnou krabičku a velmi dlouhý návod. Černou krabičku jsem otevřela a uviděla jsem to, co jsem chtěla vidět, dva malé černé oválky.
Tento dárek slouží k poslechu hudby. A když nechcete mít všude kolem vás kabely, tak se tento dárek určitě vyplatí. Například, když půjdete po ulici a nechcete, aby “z vás” trčely kabely. Já si ale myslím, že tento dárek každý zná, nebo ho dokonce vlastní.
Dárek jsem si hned oblíbila a jsem za něj moc ráda.
Tento dárek bych rozhodně doporučila a věřím, že byste ho využívali denně.

________________________________________________________________________________________

Černá hranatá věc

Jiří H.

Osnova:
1.Ůvod: Dostal jsem dárek
2.Stat: a)Je to hranaté
b) Měří různé věci
c)mam to rád
3. Závěr: doporučení

K Vánocům jsem dostal dárek v černé krabičce. Byl schovaný pod stromečkem.
Dárek byl v černé krabičce z papíru a uvnitř byl k tomu plánek a čtyři dílky. Hlavní část je ze skla, a to ostatní z gumy. Vypadá to jako náramek, je celý černý a je na tom kov.
Může se to potopit až 1 metr pod vodu. Měří to skoro všechno, co děláte. Dává ti to oznámení atd…
Tenhle dárek jsem si přál od Ježíška. A jestli děláte sport, tak se to hodí, ale taky když neděláte sport. Ale když se chcete hýbat tak se to hodí také.
Doporučuji všem, kdo se chce hýbat a posilovat.

________________________________________________________________________________________

Dárek
David P.
Osnova:
1. úvod: dostal jsem dárek…
2. stať: a) jak to vypadá
b) co se s tím dělá
c) kde a kdo to používá
3. závěr: doporučení

K Vánocům jsem dostal mimo jiné také tajemný dárek. Byl u nás pod ozdobenou kavkazskou jedlí. Teď vám ho zde popíšu.
Dárek byl uložený v podlouhlé krabici zabalené v bílém vánočním papíru. V podlouhlé krabici byl proto, že jedna jeho část je tyč, ale ta se může mírně prohýbat. Druhá polovina je oblouk metr na metr s přidělanou sítí.
Většinou se to nejdříve položí na zem, o něco opře nebo položí do vody a čeká se na vhodný okamžik, kdy bude potřeba to použít, což je někdy každou chvíli a někdy ani jednou. Když je to potřeba, tak se strčí do vody a vytáhne se tím třeba kapr obecný nebo amur bílý.
Většinou to používají rybáři při lovu větších ryb, jako je například větší kapr nebo třeba amur, ale má to i jiné využití. Používá se to většinou u řek, rybníků, přehrad, pískoven nebo třeba jezer.
Já osobně bych to doporučil rybářům, kteří chtějí chytat velké ryby, i když se s tím dá vytáhnout i patnácticentimetrový perlín ostrobřichý, ale to většinou není potřeba.

________________________________________________________________________________________

Dárek
Viktor S.

Osnova: 

1.Úvod: dostala jsem dárek...
2.Stať: a) jak to vypadá
b) co to dělá
c) mám ji ráda
3. Závěr: doporučení

K Vánocům jsem dostal mimo jiné také středně velký dárek. Byl pod stromečkem v našem domě. Teď vám ho popíšu.
Krabice byla středně velká v černé barvě. Dárek uvnitř byl ještě zabalený do jemného pytle. Dárek tvarem připomíná míč. Je to velmi jemné, lesklé a má na sobě ozdobné prvky. Vnitřní strana je měkká a vnější strana je tvrdá.
Používám to každý den pro svůj sport. Je to jeden z ochranných prvků. Nejen že se to používá pro můj sport, používá se to i pro jiné sporty.
Tenhle dárek je skvělý, hodně podobný jsem už měl a jsem velice rád, že jsem ho dostal.
Tenhle dárek je pro kluky i pro holky. Určitě ho doporučuju pro lidi, kteří dělají můj sport nebo sport, na který je potřeba tento ochranný prvek.

________________________________________________________________________________________

Nečekaný dárek
Adéla S.
Osnova
1. Úvod: dostala jsem dárek...
2. Stať: a) jak to vypadá
b) co to dělá
c) mám jí ráda
3. Závěr: doporučení


K Vánocům jsem také dostala dosti nečekaný dárek, dnes vám ho popíšu.
Dárek byl zabalený v balicím papíru, a pak ještě v krabičce. V krabičce byl návod k použití a samotný dárek. Balíček byl ve tvaru obdélníku asi 10x17cm, samotný dárek je 7x15cm. Zepředu je černý a zezadu bílý. Na bocích je pár tlačítek.
Tento dárek má hodně možností použití. Já osobně ho nejvíce používám k poslouchání písniček, nebo k sledování seriálů a videí.
Takový dárek jsem naposledy dostala před 2 roky, ale už se moc nedal používat, tak jsem si tento rok přála nový, ale moc jsem nečekala, že ho dostanu.
Ve 21. století má tuto věc už každý, mám pocit, že bychom se bez ní, už ani neobešli.

________________________________________________________________________________________

Vánoční dárek
Anna S.
Osnova:
1. Úvod: Pod stromečkem jsem si všimla i jednoho dárku…
2. Stať: a) Pastelově-tmavě růžový textil
b) Používá se k přenosu věcí
c) Dárek mi udělal radost
3.Závěr: Dárek doporučuji spíše holkám…


Pod vánočním stromečkem jsem si všimla i jednoho vzhledného a užitečného dárku. Tady a teď vám ho popíšu.
Dárek to byl střední velikosti, zabalený v tmavě modrém balicím papíru a převázaný malou stužkou. Když jsem dárek rozbalila, všimla jsem si textilu, který byl zabarvený do pastelové tmavě růžové barvy s logem jedné značky. Ta velká tvrdší textílie se podobala vaku, ale s dvěma uchy a zipem.
Tento vak se může používat k přenosu věcí, konkrétněji třeba k přenosu školních pomůcek, sportovního úboru…, a k tomu všemu na zádech.
Dárek mi udělal velkou radost, zdá se mi jako velmi praktický a k tomu všemu i vzhledný.
Dárek doporučuji asi spíše holkám kvůli barvě, myslím si, že tento dárek se dá velmi často využívat, takže to určitě nebude ležet půl roku jen někde v koutě.

________________________________________________________________________________________

Krásný dárek
Matyáš H.
Osnova:
1.úvod-dostal jsem dárek…
2.stať: a) jak to vypadá
b) co to dělá
c) mám ji rád
3.závěr:doporučení


K Vánocům jsem mimo jiné dárky dostal zvláštní dárek, dárek byl zabalen v červeném papíru.
A ještě byl zavřený v černo stříbrné krabičce, která ležela u babičky pod stromečkem. A v ní byl černý papír, aby se to nepoškodilo, protože je to velice křehké i když je to z mosazi.
Hlavní účel tohoto dárku je určování času, tenhle dárek jsem si nepřál od Ježíška, ale když jsem viděl, co to je, tak jsem byl hodně překvapený.
Protože jsem se o takové věci zajímal předtím, no a díky tomu je můžu přezkoumávat důkladněji
Tuhle věc bych doporučoval každému, protože asi každý nesnáší, když někam přijde pozdě, protože se mu třeba vybil mobil a nemohl zjistit, kolik je.

________________________________________________________________________________________

Popis
Lucie K.
Osnova:
1 Úvod: neobvyklý dárek pod stromeček
2 Stať: a) je kožený, je malý, je kulatý, má na sobě květinu
b) je na okrasu, nosí se na ruce
c) mám ráda tvar jeho květiny
3 Závěr: pomáhá tvůrci mít o trochu lepší život

K letošním Vánocům jsem dostala trochu neobvyklý dárek. Teď vám ho popíšu.
Dárek jsem dostala v malé modré krabičce s bílou mašlí. Přesně se do ní vešel. Můj dárek je kulatý, tmavohnědý a má na sobě velmi krásnou květinu. Jelikož je kožený, dá se lehko ohýbat, ale na prstě drží pevně.
Můj dárek se většinou nosí pro okrasu, a nebo jako symbol manželství. V tom případě se nosí na prsteníčku.
Myslím si, že jsou na ruce velmi pěkné. Je trochu nepříjemné, když nejsou správné velikosti, a nebo, když pouští barvu.
Tento prsten vytvořila jedna paní, která žije v malé vesničce v Indii. Touto cestou si vydělá trochu více peněz a já jsem ráda, že ji takto mohou lidé podpořit.

 

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |