Chyba
  • Error the gallery with an id of: 541 is not published

kuchar

Druhý den společné projektu celého druhého stupně a části prvního stupně naší školy je za námi! A co se dělo? Vařili jsme! Úkol zněl: Naplánuj, uvař, sestav recept s potravinami zohledňujícími udržitelný rozvoj – regionální, české, ekologicky zabalené…a počítej kalorie!

Dávej pozor na to, aby již při nakupování surovin jsi dbal na potraviny z udržitelného rozvoje, sleduj etikety. Inspiruj se klidně i vegetariánskými/veganskými pokrmy z internetu, hledej v kuchařských knihách. Povoleno je vše: nápady na snídani, svačiny – variace sandwichů s pomazánkami, saláty, teplé pokrmy, deserty…a hotové jídlo doplň muzikou, která by s jídlem souzněla.

 A co jsme se při tom naučili? Nakupovat nebo vařit udržitelně, zdravě, s ohledem na životní prostředí. Děti dostaly mimo jiné tyto rady:  použij materiály (tašky) na opakované použití, dbej na původ (ekologická výroba) produktů, vzdejte se na jeden den třeba masa…

Přísady a suroviny, které máte v ledničce nebo doma se samozřejmě použijí nejdříve, pak ani nemusíš jít nakupovat ➔ vědomě šetříš zdroje. Sepiš si nákupní seznam, abys věděl/a, co opravdu potřebuješ ➔ vědomé (cílené) nakupování. Vezmi si svoji tašku /batoh ➔ šetření přírodních zdrojů. Jdi pěšky / jeď na kole k nejbližšímu obchodu ➔ regionální, šetříš zdroje

Nepoužívej jednorázové plasty, plastové obaly ➔ šetření přírodních zdrojů. Vezmi sáček na vícero použití vhodný třeba na zeleninu ➔ šetření přírodních zdrojů. Sleduj původ produktů z regionu: od místních pěstitelů jsou nejlepší! Upřednostni bioprodukty, pokud to jde, upřednostni sezónní potraviny, pokud to jde J. A pokud děláš vegetariánskou kuchyni, pak nekupuješ žádné maso a málo mléčných produktů šetříš přírodní zdroje.

Výsledkem byl parádní recept obsahující informace o počtu porcí, času na přípravu, kaloriích, ingrediencích, ale taky třeba o tom, jaké informace se děti dozvěděly z obalů surovin, které použily k vaření. Chybět nesměla fotka a postup práce! Přikládáme jeden parádní výtvor a přejeme dobrou chuť! Další povedené recepty zařadíme do společné kuchařky ZŠ Davle, kterou si pěkně vytiskneme a budeme ji mít nejen na památku, ale také jako inspiraci!

PCH a RL