laborky 8S žáky 8.A a 8.B jsme se snažili najít nějaké pozitivum na tom, že většina třídy je v karanténě. A přece jen jsme nějaké našli! Využili jsme situace a v pátek 19.11. jsme si udělali místo klasického vyučování chemie laboratorní cvičení. Vyzkoušeli jsme si pokusy, které si můžete vyzkoušet doma i vy. Stačí vám k tomu běžně dostupné věci.

 

 

1. Zhasnutí svíčky

Pomůcky: sklenička, svíčka, jedlá soda, ocet, sirky

Zapálenou svíčku umístíme do skleničky. Následně v pet lahvi smícháme ocet a jedlou sodu. Směs nám začne bublat - uvolňuje se nám oxid uhličitý, plyn, který je těžší než vzduch. A jako kdybychom chtěli vylít vodu z lahve, vylejeme plynný oxid uhličitý do skleničky se zapálenou svíčkou (ocet s jedlou sodou nám zůstane v lahvi). Pokud jsme pokus provedli správě, svíčka nám zhasne.

 

2. Sopka


Pomůcky: pytel na odpadky, 2 skleničky, jedlá soda, ocet, potravinářské barvivo (nepovinné)

Vezmeme si pytel na odpadky, který rozstříhneme a umístíme na stůl. Do skleničky nasypeme jedlou sodu a umístíme jí na pytel. Do druhé skleničky nalijeme ocet. Pokud bychom chtěli, aby sopečná láva měla správnou barvu, můžeme přidat červené potravinářské barvivo. Ocet nalijeme do skleničky s jedlou sodou a pozorujeme výbuch sopky.

 

3. Nafoukni si balónek


Pomůcky: trychtýř, balónek, lahev s úzkým hrdlem, jedlá soda, ocet

Na tento pokus budeme opět potřebovat ocet a jedlou sodu. Pomocí trychtýře nasypeme do balónku sodu. Do maximálně ¼ láhve nalijeme ocet. Naplněný balónek opatrně, tak, aby se soda nevysypala, nandáme na hrdlo lahve. Balónek si na lahvi přidržujeme, zatímco sypeme sodu do octa. Protože nám opět vzniká oxid uhličitý, který tentokrát nemá kam unikat, začne se nám balónek nafukovat.

 

4. Raketa (!!!)


Pomůcky: technický líh, pet lahev, nůž, sirky
Videoinstruktáž: https://www.stream.cz/pokusiq/raketka-261737

Tento pokus není nebezpečný, nicméně doporučuji dohled dospělé osoby. Pracujeme totiž s hořlavým technickým lihem.
Do víčka od lahve uděláme asi 1 cm velkou díru. Do láhve nalijeme trochu technického lihu, láhev uzavřeme víčkem, na dirce přidržíme prst a lahví pořádně zatřepeme. Jelikož nám nejde o samotný líh, ale jen jeho páry, zbytek kapaliny vylejeme. Lahví zakroužíme tak, aby se nám do ní dostal kyslík. Opět lahev uzavřeme naším víčkem s dirkou. Položíme si lahev vodorovně na stůl nebo židli a hořící zápalku přiložíme k dírce, ze které unikají páry lihu. Raketa nám díky vzniklému podtlaku a hořlavým párám lihu vystřelí.