ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

18 O2 chytra skola RGB logo basic DARKUž podruhé naše škola získala finanční podporu společnosti O2 v rámci projektu O2 Chytrá škola, který se zaměřuje na rozšíření povědomí o bezpečném chování na internetu, zvláště s ohledem na používání sociálních sítí a svět médií a jeho schopnost šířit dezinformace. V letošním roce se zaměříme zejména na žáky 6. a 7.ročníků a nezapomněli jsme ani na pedagogický sbor! 

 

Témata, kterým se chceme postupně věnovat: 

  • mediální gramotnost a autorské právo
  • typy médií a mediální stereotypy
  • fake news a hoaxy
  • bezpečný internet a online aktivity dětí na internetu 
  • sociální sítě a jejich nastavení (bonusy a mínusy virtuální komunikace)
  • kyberšikana: kyberstalking, sexting a grooming

Přehled chystaných externích aktivit  

Zapojené společnosti, které se dlouhodobě věnují těmto tématům a které na naší škole představí tři zajímavá a velmi žhavá témata.

Akademie CZ.NIC

         Již od roku 2009 se kromě kurzů pro profesionály z oboru informačních a komunikačních technologií věnuje výukové středisko Akademie CZ.NIC také vzdělávání a osvětě na školách po celé České republice. 

         Akademie CZ.NIC se zaměřuje především na témata spojená s internetovými technologiemi, která většina ostatních center nenabízí. Prakticky zaměřené kurzy vedou zkušení odborníci, kteří se dlouhodobě věnují konkrétnímu tématu, někteří i jako publicisté, vývojáři či konzultanti.

Internetembezpecne.cz

         Projekt Internetem Bezpečně si formou různorodých vzdělávacích aktivit klade za cíl zvýšit povědomí uživatelů o rizicích v internetovém prostředí. Reaguje na nové hrozby v oblasti bezpečnosti v online prostředí, o kterých informuje na svých webových stránkách a vzdělávacích akcích. Tímto se snaží předcházet následkům těchto hrozeb, případně snížit množství protiprávního jednání páchaného v kyberprostoru.

         Projekt chce být inovativní a používá nové výukové metody, trendy a interaktivní přístupy v rámci svých vzdělávacích akcí. Obsahem vzdělávacích aktivit jsou praktické ukázky kybernetických hrozeb společně s konkrétními návody, jak se chránit.

         Mezi hlavní cílové skupiny projektu patří děti a mládež, rodiče, handicapovaní, pedagogové, specialisté v oblasti prevence, zaměstnanci OSPOD, pracovníci bezpečnostních složek atd. Realizátorem projektu je nezisková organizace you connected, z.s.

Konkrétní naplánované akce u nás na škole

LEDEN 

Bezpečnost a soukromí na internetu, 6.1. a 13.1.2022, délka 90minut, webinář pro pedagogy, realizuje: Akademi CZ.NIC

         Soukromí na internetu tvoří nedílnou součást kybernetické bezpečnosti.

Úniky osobních dat nebo dokonce informace zveřejňované v dobré víře

samotnými uživateli mohou být použity proti nim. V rámci semináře si

řekneme jaký je rozdíl mezi aktivní a pasivní digitální stopou a ukážeme

si nejčastější způsoby, kterými je pohyb uživatelů na internetu

monitorován.

Lektor: Pavel Bašta

Bezpečnostní analytik CZ.NIC. Do náplně jeho práce patřilo i řešení problémů zákazníků s e-mailovými, webhostingovými a doménovými službami, včetně problémů týkajících se bezpečnosti zákaznických služeb.

Sociální sítě, 14. 1. 2022, délka 90minut, realizuje Akademie CZ.NIC

         Představíme si pojem sociální síť a její vývoj v průběhu času. Budeme se zabývat nejznámějšími sociálními sítěmi, jejich funkcemi, výhodami a nevýhodami také, jak si na nich hlídat soukromí. Přednáška obsahuje i jednotlivé příklady kyberšikany, podílejí se na ní i dospívající, kteří si sami prošli kyberšikanou.

Lektor: Martin Kožíšek

         Rizikovému chování na Internetu se Martin Kožíšek věnuje už od roku 2006. Stál u zrodu sociálních sítí Lidé.cz a Spolužáci. Právě na sociálních sítích pozoroval vznikající rizika ohrožující jejich uživatele. Začal se proto zajímat o komunikaci lidí na Internetu a možná nebezpečí, která jim hrozí. V současné době má na starost projekty v oblasti rizikového chování na Internetu ve sdružení CZ.NIC, zejména projekt Bezpečně na netu. 

         Je autorem mnoha realizovaných projektů a výukových materiálů v České republice. Za ně v roce 2013 obdržel od prezidenta republiky Zlatý záchranářský kříž za výjimečný a kreativní počin k osvětě a vzdělávání v záchranářství.

ÚNOR: 

(NE)bezpečný mobil, 22.2.2022, délka 60minut, realizuje: internetembezpecne.cz

         Obsahem přednášky je vysvětlení pojmu digitální stopa, jak ji uživatel ve virtuálním světě zanechává, jak ji lze zneužít a ze strany uživatele minimalizovat. Závěr přednášky se dotýká rizik online komunikace, zejména kyberšikany, kyberstalkingu, sextingu a některým právním aspektům neuváženého chování ve virtuálním prostředí.

Lektor: Roman Kohout

         Roman Kohout je přední specialista na kybernetické prostředí, internetebezpecne.cz a „otec“ projektu. Od roku 2002 je příslušníkem Policie ČR, kde se specializuje na vyšetřování kybernetické trestné činnosti. Od roku 2013 se kromě toho začal věnovat také preventivní činnosti na základních a středních školách nejen v Karlovarském kraji.

BŘEZEN

Digitální stopa, 18. 3. 2022, délka 90minut, realizuje: Akademie CZ.NIC

         Interaktivní vzdělávací aktivita, která se věnuje tématům digitálního soukromí, digitální identity či kyberšikany. Žáci se v jejím rámci stávají součástí příběhu Báry Bezhlavé, která zde vystupuje jako jedna z hlavních postav a současně jako vypravěčka. Bára žákům postupně přibližuje všechna jmenovaná témata a vedle nastínění potenciálních rizik při pohybu na internetu a sociálních sítích také naznačuje řešení vzniklých situací s důrazem na problematiku kyberšikany. Digitální stopa může být realizována s lektorem i bez něj (například pro samostudium žáků).

Lektor: Kateřina Vokrouhlíková

Specialistka Akademie CZ.NIC na internetovou bezpečnost

PCH

Podpořeno z programu 02 Chytrá škola.

18 O2 chytra skola RGB logo basic DARK

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |