18 O2 chytra skola RGB logo basic DARKDnes proběhlo první školení pro pedagogy v rámci projektu O2 Chytrá škola, který má za úkol rozšířit znalosti a povědomí o bezpečnosti na internetu a chování na sociálních sítích nejen mezi dětmi, ale tentokráte i mezi dospěláky – učiteli. Téma je jasné:  Bezpečnost a soukromí na internetu – to tvoří nedílnou součást kybernetické bezpečnosti.

Probrali jsme úniky osobních dat nebo dokonce informace zveřejňované v dobré víře samotnými uživateli. Zaznělo důležité upozornění, že to vše může být použito proti nám – uživatelům, pokud se nebudeme chovat bezpečně a chránit si důležitá data a údaje a v rámci semináře jsme si také ukázali, jaký je rozdíl mezi aktivní a pasivní digitální stopou a jaké jsou nejčastější způsoby, kterými je pohyb uživatelů na internetu monitorován.

Lektorem byl pan Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CZ.NIC. Do náplně jeho práce patří i řešení problémů zákazníků s e-mailovými, webhostingovými a doménovými službami, včetně problémů týkajících se bezpečnosti zákaznických služeb. Tedy byl to odborník na slovo vzatý!

Školení proběhlo za podpory programu O2 Chytrá škola, grantu, který už podruhé naše škola získala. O2 Chytrá škola se zaměřuje na rozšíření povědomí o bezpečném chování na internetu, zvláště s ohledem na používání sociálních sítí a svět médií a jeho schopnost šířit dezinformace. 

Témata, kterým se budeme postupně věnovat: 

  • mediální gramotnost a autorské právo
  • typy médií a mediální stereotypy
  • fake news a hoaxy
  • bezpečný internet a online aktivity dětí na internetu 
  • sociální sítě a jejich nastavení (bonusy a mínusy virtuální komunikace)
  • kyberšikana: kyberstalking, sexting a grooming

Něco málo o společnosti, která připravila školení. 

Akademie CZ.NIC

            Již od roku 2009 se kromě kurzů pro profesionály z oboru informačních a komunikačních technologií věnuje výukové středisko Akademie CZ.NIC také vzdělávání a osvětě na školách po celé České republice. 

            Akademie CZ.NIC se zaměřuje především na témata spojená s internetovými technologiemi, která většina ostatních center nenabízí. Prakticky zaměřené kurzy vedou zkušení odborníci, kteří se dlouhodobě věnují konkrétnímu tématu, někteří i jako publicisté, vývojáři či konzultanti.

PCH

Podpořeno z programu 02 Chytrá škola.

18 O2 chytra skola RGB logo basic DARK