ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

logo sou 90x90S dětmi jsme se vydali na exkurzi do nedalekého Jílového u Prahy.  Zde se nachází Střední odborná škola a střední odborné učiliště s obory kuchař, kuchař - číšník, cukrář. Paní mistrové nám obory podrobně představily, ale ještě navíc jsme si mohli vyzkoušet vše v praxi. V kuchyni jsme vyfasovali zástěry, dostali instrukce, jak se vyrábí langoše, na co vše je potřeba dát si pozor.

Při přípravě jednohubek je důležité správně držet nůž a neříznout se. Jsou na to dokonce vychytávky, abyste si neuřízli své prsty. Nejtěžší je nazdobit jednohubky tak, aby vypadaly jedna jako druhá. Zjistili jsme, že to není legrace. V cukrárně jsme si zkusili nazdobit cup-cake krémem a čokoládovým filigránem (už víme, jak na to a co to je). Velmi zajímavé bylo i flambování sladkého dezertu vyrobeného z jablek a banánů. Seznámili jsme se i s uměním číšníků. Ti musí umět rozpoznat neuvěřitelné množství talířů, talířků, příborů, skleniček a sklenic a ještě k tomu, co se s čím používá a podává. Vůbec to není legrace.

Tedy, když tohle studenti vše umí, určitě si najdou skvělou práci.

Zde jsme vyloudili recept na skvělé langoše od paní mistrové:

500g polohrubé mouky

Sůl (promíchat s moukou)

1 vejce

1 droždí

Olej asi deci

vlažná voda

vše umíchat do vláčného nelepivého těsta. Pak je potřeba vyválet, vytáhnout placku a opatrně vložit do rozpáleného oleje. Po obou stranách dozlatova usmažit. Nakonec dochutíte kečupem, sýrem, česnekem. Tím, že jsme se na nich podíleli, byly naprosto úchvatné. A jedna rada – těsto lze použít i na pizzu. 😊

Cíl exkurze byl splněn: Děti se dozvěděly o oborech v Jílovém, některé zjistily, že se musí začít učit, aby se dostaly na jiný typ školy, jiné již vědí, že si právě sem podají přihlášku v příštím roce.

STUDIJNÍ OBORY – SOŠ a SOU Jílové u Prahy (sosjilove.cz)

RL

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |