ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

krlovsk cesta 1Budoucí čeští králové cestu ke korunovaci začínali u Prašné brány a pokračovali až k místu korunovace, bazilice, později katedrále sv. Víta. My jsme se s naším průvodcem sešli u Prašného mostu před severním vstupem  do Pražského hradu. 

Na naší cestě jsme toho viděli spoustu a hodně jsme se toho nejen z historie Hradu dozvěděli. Už víme, kdo to byl architekt Jože Plečnik a jaký akustický efekt má jeho schodiště v jedné z hradních zahrad, podle atributů poznáme např. sochy sv. Ludmily nebo sv. Jana Nepomuckého. Z vyhlídky jsme si prohlédli panorama Prahy. 

 

Než jsme se vydali na cestu dolů Nerudovou ulicí, viděli jsme střídání hradní stráže. Náhodou jsme byli přítomni střídání, které se koná pouze dvakrát do roka - v létě a v zimě, kdy stráže mění zimní a letní uniformy. My jsme viděli odcházet vojáky v tmavých, zimních, uniformách a nastupovat vojáky ve světlých, letních. Už taky víme, proč domy mívaly znamení a ne čísla, u Malostranské mostecké věže jsme si mohli prohlédnout, kde si vojáci a strážní u brány brousili zbraně. Až budete branou někdy procházet, všiměte si zvláštních zářezů ve stěně. Prohlédli jsme si také nádvoří nejrozsáhlejšího stavebního komplexu v Praze - Klementina. Cesta nás dovedla i do Ústřední městské knihovny ke Sloupu vědění, vytvořenému z 8000 knih. 

S naším milým průvodcem jsme se rozloučili na Staroměstském náměstí ve chvíli, kdy právě začínalo pršet. K Prašné bráně jsme tentokrát nedošli. Budeme muset na vlatní pěst.

Až budeme v budoucnu provádět třeba návštěvu ze zahraničí po našem hlavním městě, určitě vědomosti získané během vycházky Prahou využijeme.

PK

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |