logo newMáte v plánu skládat přijímací zkoušky na střední průmyslovou školu? Rozhodně se vyplatí navštívit Den otevřených dveří nebo Projektový den, stejně jako jsme to udělali my. Tím, že jedeme PID, simulujeme reálnou cestu do školy. Pokud by nezačala bouřka, trasa by byla o něco příjemnější, ale zase bychom se ochudili o zážitek opavdu nezapomenutelný. Do školy jsme tedy dorazili včas.

 

Nejprve jsme si šli vyzkoušet kreslení podle skutečnosti. Paní architektka dětem vysvětlila, jak mají postupovat, aby dosáhly správného výsledku. V hlavě mi utkvěly její pronesená slova, dětem ušitá na míru. Snažila se je podpořit, vysvětlit, ukázat, navést. Ale pokud člověk sám nechce, je líný, nemůže dokázat nic. ”Když vidím svoji chybu, nesmířím se s tím, ale zkusím ji napravit.”

Když se kresba ne příliš dařila a někdo lámal hůl sám nad sebou, zaslechli jste:”Není to strašný, je to jenom špatně.” Pak je potřeba začít znovu a znovu, dokud se práce nepodaří.

“Je potřeba znát svou cenu, nepřeceňujte se, ale hlavně se nepodceňujte,” slyšeli jsme ve chvíli, kdy se někdo ozval, že to nedokáže.

V další hodině  jsme mohli vyzkoušet, jak se pracuje v programu Archicad. Podle instrukcí jsme vytvořili dům. Bylo by potřeba daleko více času a tréninku. Ovšem i tak to stálo zato. V mezičase jsme se dozvěděli, jaké všechny obory se zde daji studovat. Nabídka v oblasti stavebnictví je opravdu pestrá. Po absolvování střední školy stojíte před dalším rozhodnutím. V klidu můžete studovat na vysoké škole, ale není nic proti nčemu jí rovou pracovat. Uplatnění naleznete v širokém spektru pracovních pozic.

Děkujeme moc našim průvodkyním, paní inženýrce Mrázkové a paní architektce Bahníkové.

Všem doporučujeme jít se na střední školy osobně podívat. 

RL