Muzeum karla ZemanaNa začátek školního roku jsme naplánovali návštěvu interaktivního muzea, které je spojeno se světově známým filmovým tvůrcem Karlem Zemanem a jeho celoživotním dílem. Určitě si všichni vzpomenete na filmy Cesta do pravěku, Vynález zkázy, Baron Prášil.

 

Jeho filmové triky proslavily českou kinematografii 20.století. Naši žáci si mohli sami vyzkoušet, jak se jednotlivé záběry natáčely - na připravených malých scénách se mohli vyfotit, natočit a část filmu je hotova. Chcete se proletět v oblacích na létajícím stroji? Není problém. Potřebujete k tomu jen dva kamarády. Jeden fotí/natáčí a druhý pracuje s pozadím.

Video baron Prášil

Se třídami jsme již navštívili v loňském roce Národní filmový archiv a nyní pokračujeme ve filmové krasojízdě. Dozvěděli jsme se, že právě tento archiv digitálně restauruje tři již zmíněné filmy vybrané ze Zlatého fondu české kinematografie.

I 8.A si výlet do Prahy užila, hodně jsme toho také nachodili, zhruba 7km ze Smíchova do muzea na Kampu a zpět. Cestou zpátky jsme to vzali přes Karlův most a kolem Národního divadla, abychom si užili i krásné výhledy na Pražský hrad a něco málo z historické Prahy. V muzeu pak vzniklo mnoho hezkých fotek a také videa a samostatné animace. Výlet i naučná část v muzeu se dětem líbil, vše se vydařilo a my se těšíme na další podobnou naučnou aktivitu.