inicialkaJak už jsme vás informovali, v letošních osmičkách jsme se pustili do netradičního poznávání našich literárních osobností 19.století. Tohle historicky i literárně nelehké období probíráme jako učivo právě v osmém ročníku. Nelehké proto, že je na pořadu dne opravdu mnoho zajímavých světových i českých autorů a čas je tak krátký! Vybrali jsme čtyři nejstěžejnější autory české literatury a zkusili se na ně podívat trochu jinak.

Žáci dostali za úkol vytvořit postavu daného spisovatele či spisovatelky a naplnit ji zajímavými informacemi nejen ze života dané osobnosti, ale také doby, ve které žila a samozřejmě informacemi o dílech, které autoři napsali. Zadání je komplexnější, jeho součástí jsou i další dovednosti a schopnosti jako například vytvořit video s postupe práce, prezentaci, která by shrnula vlastní průběh práce a to, jak práce probíhala v čase, zda se zapojili všichni rovnocenným dílem a přispívali dle svých schopností a dovedností – zkrátka taková vlastní zpětná vazba.

Cílem bylo oživit osobnosti české literatury 19.století. Poznat a pochopit jejich dobu. Seznámit se s jejich dílem. Rekonstruovat jejich život. Vytvořit jejich podobu. Vzniknout měla odobizna/portrét/loutka/socha/panák dané osobnosti. Chceme se z něj dozvědět nejen základní, ale i nějaká zajímavá, nebo nečekaná fakta o životě osobnosti a době, ve které žila, a co je pro danou dobu typické. Výstup měl být také aspoň trochu interaktivní a zajímavě podaný. Děti měly za úkol použít zdroje, jeden z nich byl povinný: ČT EDU. A také vytvořit video o vytváření postavy a postupu práce spolu s prezentací v pwp s rozdělením rolí a zhodnocením celé práce. Pracovay v týmech a každý tým měl svého leadra. Některé objekty ve výsledku obsahují opravdu velmi kreativně podaná faktaprostřednictvím nejrůznějších interaktivních prvků jako jsou kapsy se zajímavými informacemi ze života, taška s knihami nebo deníkem, klobouk plný dat, ústa s citáty, nebo třezor se zajímavými myšlenkami atd... Výsledky práce osmáků jsou již nyní vidět na chodbě druhého stupně a vy si je můžete prohlédnout také na přiložených fotografiích.

PCH