charitaV obou šestých ročnících jsme se v březnu a dubnu zabývali mimo jiné také slohovým útvarem „popis pracovního postupu“. Děti se učily, jak napsat a sestavit opravdu funkční popis nějaké práce, vyrábění, sestavování, montování….pak jsme se od teorie přesunuli k praxi a děti podle některých obrázkových a nebo psaných návodů sestavovaly samy různé předměty. To proto, aby pochopily, jak je důležité napsat postup opravdu pečlivě a krok po kroku. Následně jsme si vyzkoušeli v praxi vytvoření modelu sopky a pokus s erupcí podle jednoho popleteného popisu, který musely děti nejdříve sestavit chronologicky tak, aby jim jednotlivé kroky šly logicky za sebou a pokus tak vyšel. To se povedlo a už jste mohli vidět, jak to i dopadlo! A nyní vám přinášíme informace o tom, jak jim pak na závěr šel jejich vlastní popis pracovního postupu, který měli žáci za úkol sestavit. Vzali jsme si jako příklad jejich vlastní práci na výrobě předvánočních výrobků na adventní trhy. O této akci se můžete dočíst více níže, mimo jiné se prodejem dětských přání, ozdob, adventních předmětů a výzdoby vybrala opravdu pěkná částka na dobročinné účely! A jak šel dětem popis jejich vlastního vyrábění?

To si můžete ověřit na přiložených fotkách, kde jednak vidíte nakreslené samotné výrobky, ale hlavně také jednotlivé popisy…no a my si počkáme do dalších Vánoc a pak tyto popisy použijeme v jiné třídě, abychom vyzkoušeli, jestli se podle nich dá opravdu něco dobře vyrobit :-). A že je to dlouhá doba? No, ono se to nezdá, ale čas hrozně letí…. :-).

Předvánoční vyrábění

Před Vánoci se uskutečnila akce „Vánoční trhy u zmrzlinářů“. Celé předvánoční období paní učitelky se svými dětmi věnovaly tvoření vánočních dekorací. Všichni pracovali s obrovským zápalem a nadšením.

  Celé snažení jsme zakončili samotnými trhy. Spolupráce se zmrzlináři byla skvělá! Vše, včetně krásného zimního počasí, klaplo na jedničku.

 Možnost občerstvit se báječnou zmrzlinkou, čajem, kávou či svařákem využil snad každý. Díky ohništi žádné z dětí nezmrzlo. Jediné úrazy měly naše boty, kterým jsme připalovali podrážky při nahřívání studených nohou. 

 Měli jsme možnost zakoupit PF, které bylo vytvořeno ve spolupráci dětí z naší školy

a Milujeme točenou. Díky jejich sponzorům byly v PF tombole balíčky s krásnými cenami!      Z výtěžku prodeje přáníček se zaplatila velká část stolního fotbálku, který si děti moc přály.

  Téměř všechny výrobky se podařilo prodat. Věřím, že spousta z nás měla domov krásně vyzdoben. Neprodané zboží se odvezlo do domova…………….

 Část výdělku třídy vložily do třídního fondu. Zbytek peněz se použilo na charitativní činnost.

2A- je ve fázi rozhodování kam a kolik pošle

3A-pořídila dva pytle granulí do útulku pro psy v DobříšiB

3B-adoptovala zvířátko v pražské ZOO

3C-1000,- na školní potřeby do dětského domova na Zbraslavi, přáníčka a drogerie domov seniorů v Dobříši a neprodané výrobky z trhů domov seniorů v Mníšku pod Brdy 

4A-pořídila pytel granulí do útulku pro psy v Modřanech

4B-vložila 2000,- do podpůrného fondu v ZŠ Davle

6B-poslala 5 722,- na projekt Ochrana ptáků v Indonésii

 Na všechny děti jsme moc pyšní!!!

PCH a LV