pozorovnMinulý týden jsme se věnovali pozorování brambor v různých podmínkách s mnoha vlivy. Ve skupinkách jsme si stanovili hypotézy. Vyklíčené brambory jsme potom společně zasadili do záhonů. Teď už si jen přejeme, aby se úroda podařila.

 

 

 

Reflexe žáků:

1.skupina „Na světle“

V pondělí jsme dali brambory do kartonu od vajíček. V úterý se nic moc nedělo. Ale ve středu trochu změkly. Ve čtvrtek jsou taky měkké. Působí na ně teplo a světlo. V pátek trochu vyklíčily.

Ve středu nás překvapilo, že jsou brambory měkké. Žofka, Maruška, Eli

2.skupina „V písku“

V pondělí jsme brambory zasadili do písku. V úterý se nic nestalo. Ve středu jedna brambora začala klíčit. Ve čtvrtek se opět nic nestalo. V pátek to bylo stejné jako ve čtvrtek.

Hypotéza: Nic se nestane?

Hypotéza byla jinak. Jedna brambora vyklíčila. Andy, Anežka, Renat

3.skupina „V hlíně“

Pondělí: zasadili jsme brambory do hlíny a nic se nestalo.

Úterý: trochu nám vyklíčily.

Středa: žádná změna.

Čtvrtek: klíčky na bramborách nám zase trochu víc povyrostly.

Pátek: na bramborách už byly hezké klíčky (hodně klíčků). Brambory nahoře nebyly tolik vyklíčené jako dole.

Hypotéza: Vyklíčí nám? Matouš, Šíma, Jára, Táda, Filda

4.skupina „Ve vodě“

V pondělí jsme daly klíčící brambory do vody. V úterý se s bramborami nic nestalo. Ve středu se špína z brambor usadila na dno a voda byla čistá. Ve čtvrtek brambory změkly. V pátek se klíček od brambory oddělil.

5.skupina „Ve tmě“

Naše skupinka měla přikryté brambory ve tmě. Měli jsme šestnáct brambor a vyklíčilo dvanáct brambor. Ty menší brambory nevyklíčily. Na vyklíčení měla vliv tma a teplota.

Bavilo nás se na to koukat a každý den pozorovat.

Překvapilo nás, že brambory vyklíčily. Mysleli jsme, že se s bramborami nic nestane. Maty, Daník, Fíla, Fanda, Páťa, Vojta