18 O2 chytra skola RGB logo basic DARKMinulý týden jsme vyslechli zajímavou přednášku odborníka na bezpěčí na sociálních sítích pana Martina Kožíška. Přednáška na téma Sociální sítě se setkala v obou ročnících, jak 6., tak i 7.třídách s velkou pozitivní odezvou a následnou diskusí ve třídě. Děti měly předem zadaný úkol – sledovat, které informace jsou pro ně jasné a již dávno známé, které si bylo nutné připomenout a které pro ně naopak byly zcela nové. Děti byly asi nejvíce překvapeny, když se dozvěděly, že by sociální sítě měly používat až od 15 let. Téměř všechny je ovládají a používají a mají i velký přehled, jak se v prostředí sociálních sítí chovat. Většina z nich má své profily již vedeny jako soukromé.

 

4 žáci dokonce vyprávěli svou zkušenost s „divnými profily“, z nichž jim přicházely žádosti o fotografie. Nicméně ani jeden z nich nesdílel informace s rodiči. Tolik tedy varovný signál i pro všechny dospěláky! Víc se ptát a zajímat, co naše/vaše děti dělají na sociálních sítích a hlavně, s kým si tam píší a co si posílají. Většina dětí byla ovšem obeznámena s Linkou bezpečí a možností obrátit se o radu například tam, to považujeme za pozitivní signál. 

Přednášející zaujal žáky mnoha případy z běžného života, a proto vydrželi prezentaci se zájmem sledovat po celou dobu, tedy poměrně dlouhých, zato však výživných a zajímavých 90 minut. Asi největším překvapením pro ně byl věk predátorů. V následné hodině ještě chvíli diskutovali o svých vlastních zkušenostech a vyprávěli také, jak prožité situace řešili, případně jaké řešení by bylo třeba i vhodnější. 

„Hodně mě zaujali ty predátoři, je to docela zajímavé. Musí být chytří a vynalézaví. Že si s tím někdo dá takovou práci, jen aby z někoho mohl vytahovat fotky – tedy kvůli nahým fotkám. Věc, co jsem třeba nevěděla je ta, že si třeba stahují ty smyčky, kde je někdo na kameře,“ prozradila jedna z žaček, kterou nebudeme jmenovat.

Přednáška byla podpořena z programu O2 Chytrá škola.

Tým čj

18 O2 chytra skola RGB logo basic DARK