ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAVLE

UČÍME SE PRO ŽIVOT

Přihlášení

18 O2 chytra skola RGB logo basic DARKMinulý týden jsme vyslechli zajímavou přednášku odborníka na bezpěčí na sociálních sítích pana Martina Kožíška. Přednáška na téma Sociální sítě se setkala v obou ročnících, jak 6., tak i 7.třídách s velkou pozitivní odezvou a následnou diskusí ve třídě. Děti měly předem zadaný úkol – sledovat, které informace jsou pro ně jasné a již dávno známé, které si bylo nutné připomenout a které pro ně naopak byly zcela nové. Děti byly asi nejvíce překvapeny, když se dozvěděly, že by sociální sítě měly používat až od 15 let. Téměř všechny je ovládají a používají a mají i velký přehled, jak se v prostředí sociálních sítí chovat. Většina z nich má své profily již vedeny jako soukromé.

 

4 žáci dokonce vyprávěli svou zkušenost s „divnými profily“, z nichž jim přicházely žádosti o fotografie. Nicméně ani jeden z nich nesdílel informace s rodiči. Tolik tedy varovný signál i pro všechny dospěláky! Víc se ptát a zajímat, co naše/vaše děti dělají na sociálních sítích a hlavně, s kým si tam píší a co si posílají. Většina dětí byla ovšem obeznámena s Linkou bezpečí a možností obrátit se o radu například tam, to považujeme za pozitivní signál. 

Přednášející zaujal žáky mnoha případy z běžného života, a proto vydrželi prezentaci se zájmem sledovat po celou dobu, tedy poměrně dlouhých, zato však výživných a zajímavých 90 minut. Asi největším překvapením pro ně byl věk predátorů. V následné hodině ještě chvíli diskutovali o svých vlastních zkušenostech a vyprávěli také, jak prožité situace řešili, případně jaké řešení by bylo třeba i vhodnější. 

„Hodně mě zaujali ty predátoři, je to docela zajímavé. Musí být chytří a vynalézaví. Že si s tím někdo dá takovou práci, jen aby z někoho mohl vytahovat fotky – tedy kvůli nahým fotkám. Věc, co jsem třeba nevěděla je ta, že si třeba stahují ty smyčky, kde je někdo na kameře,“ prozradila jedna z žaček, kterou nebudeme jmenovat.

Přednáška byla podpořena z programu O2 Chytrá škola.

Tým čj

18 O2 chytra skola RGB logo basic DARK

DŮLEŽITÉ TELEFONY


kancelář školy: 257770452

ředitelka školy: 605375730

školní jídelna: 608010913

SOCIÁLNÍ SÍTĚ A ODKAZY


  



PRO UČITELE


 

školní email

ZŘIZOVATEL


 

Městys Davle


ADRESA ŠKOLY


Základní škola Davle

Školní 96, 252 06 Davle

email: reditel@zs-davle.cz


IČO: 47005319 | DIČ: CZ47005319

(ID DS): wwnnk9y

Číslo účtu: 2201841876/2010

REDIZO: 600053407

Copyright © 2013 - 2016 Základní škola Davle | Všechna práva vyhrazena | 

Informace o webu | zpětná vazba |