20230503 134100Ve středu 3. května absolvovaly naše 9. třídy vlastivědnou exkurzi na horu Říp a do Terezína. Ráno jsme dojeli autobusem do Rovného, odkud jsme vyrazili po svých na vrchol bájné hory. Samotný výšlap netrval dlouho, cestou jsme pozorovali okolí z vyhlídek a po slabé půlhodince jsme dosáhli vrcholu s rotundou sv. Jiří a sv. Vojtěcha. Někteří si zaběhli ještě na Roudnickou vyhlídku, jiní zavítali do útrob rotundy a další odpočívali u výletní restaurace. Po návratu k autobusu jsme vyrazili do Terezína. Zde jsme navštívili Magdeburská kasárna, Muzeum ghetta a poté jsme se vydali pěšky k Malé pevnosti, kde už na nás čekal pan průvodce. Po prohlídce a zhlédnutí dobového filmu jsme vyrazili zpět domů. A jak se našim deváťákům exkurze líbila? Přečtěte sami...

 

Tenhle výlet byl hodně eduaktivní, dozvěděl jsme se, že z Terezína utekli jen 3 lidi a naposled. Viděli jsme ghetto, kasárny, sprchy, cvičiště, kde vojáci stříleli, viděli jsme samotky, vyzkoušeli jsme si být v tmavé místnosti ve 40 lidech....   .... jsem vlastně rád, že žiju v téhle době. (L.S.)

Za mě to bylo dobrý a myslím si, že by to měl vidět každý, aby si uvědomil jaká zvěrstva tam museli lidé snášet, jak tam spali, jak se tam koupali a obecně, jak se s nimi zacházelo.... Největší kapka byla, když nám po celé prohlídce pustili krátký film, ve kterém nám vyjmenovali hromady transportů.... po tolika ticících se jezdilo a kdo přežil. To mi naskakovala husina. (F. F.)

Moc se mi to líbilo, bylo to zajímavé a rád jsem se něco dozvěděl. Některá místa pro mě byla nepříjemná, jelikož v Terezíně zemřeli někteří z mých příbuzných. Zajímá mě historie 2.sv. války a moc rád si o tom poslechnu nebo přečtu. (J. O.)

Určitě zajímavý výlet.... velice ponurá a depresivní atmosféra. Špatný pocit jsem měl, až když nás zavřeli do samotky v 40 lidech a řekli nám, že takové to měli Židé.... V každém muzeu nebo prohlídce to bylo doopravdy smutné.... nejhorší chvíle byla v tom kině. (M. B)

Z Terezína jsem odjížděla s velmi smíšenými pocity... furt jsme přemýšlela nad tím, jak se něco takového mohlo vůbec stát a procházelo jim to.....Ty podmínky v kterých žili a co vše měli zakázané a v jakém strachu museli usínat. Jenom si to stačilo představit a dělalo se mi špatně..... jsem hrozně ráda za to, jaký máme my život.... (D. M.)

Jsem ráda, že jsme šli na Říp, protože jsem tam ještě nikdy nebyla.....